torstai 30. elokuuta 2012

pjs muisteloita osa 10

oma kulta ja lempeät löylyt

pois pimppuis pamppuis piiastain, harakalle haikeat varikselle vaikeat korpille kovat kipiät. mee pois mee pois mee pois.
jotain on jäänyt lapsuuden saunoista lumipesujen lisäksi mieleen. tällä lorun pätkällä joulusaunassa ehkäistiin seuraavan vuoden flunssat ja vilustumiset. vastottiin oikein olan takaa. lehdet lensivät ja oksat katkeilivat. uutta lunta oli ämpäri täynnä ja sillä pestiin niin kasvot, kädet kuin jalatkin. sitten oli puhdas olo.
sauna on minulle pyhä paikka jossa ei vihellellä eikä lauleskella eikä riehuta eikä huudeta. saunassa rauhoitutaan ja puhdistaudutaan niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. mieheni on erilaisesta perheestä. hänen saunassaan laulelu ja viheltelu ovat aivan sallittuja. kun kaksi ihmistä erilaisine mielipiteineen tuupataan samaan kämppään voi syttyä kunnollisia yhteenottoja. yhteisessä saunassa tehdään yhteisiä kompromisseja. joskus mennään toisen mukaan joskus ei.
viime vuonna löylyn mm kisoissa sattui paha onnettomuus jossa yhdeltä kilpailijalta lähti henki. mielestäni on typerää repiä itseään niin äärirajoille ja vielä pyhässä paikassa. toisaalta se on ihmisen oma päätös mitä elämällään tekee. ehkä kisoista hengissä selvinnyt mies ymmärtää olla saunomatta liian kovissa olosuhteissa.
saunoista paras on savusauna. parhaat löylyt olen kuitenki saanut mummini pienessä puusaunassa. mikään ei voita kunnon löylyjä hyvässä seurassa. hiki virtaa ja olo on parempi kuin koskaan. saunassa voi unohtaa arkiset puuhat ja rentoutua. päivän paras hetki kuluu saunassa. olet touhunnut pihalla koko päivän ja varpaatkin ovat jo aivan jäässä. pääset rankan työn jälkeen kotiin ja laitat saunan lämpeämään. meidän pieni rivitalon sähkösauna lämpeää puolessa tunnissa sopivaksi. siinä kerkeää kotiutua ja laittaa lumesta kostuneet vaatteet kuivumaan. saunaan, miehen syliin makaamaan ja jalat seinälle. ei sen parempaa hetkeä olekaan. saunan päälle vielä puoli litraa jäätelöä ja mansikkahilloa. ja meidän saunassahan ei vihellellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti